درباره وبلاگ


خدمات سیم پیچی موتوژن ^^^^ تعمیرگاه مجاز ( تولیدات اسپیکو ) در شهرستان بوکان کد 15 ***** تهیه و توزیع انواع دینام : صنعتی ، آبی ، کف کش ، شناور ##### آدرس : آذربایجان غربی- بوکان : خیابان کارگر جنب ماشین شویی فرومند شماره های تماس : *** عبدالرحمان مولودی 0378 410 0910 * 6235017-0482
موضوعات



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 12
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 14
بازدید ماه : 28
بازدید کل : 214578
تعداد مطالب : 56
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1


Alternative content


موتوژن example:

explorer blog

خدمات سیم پیچی موتوژن
هدف ما رضایت شماست
یک شنبه 5 خرداد 1392برچسب:, :: 22:25 ::  نويسنده : پدرام خضری
برای برق رسانی به نقاط مختلف از سیمها و كابلها استفاده می شود كه در ساختمان آنها فلزات هادی جهت حمل جریان برق به نقاط مورد نظر و عایق های مناسب به منظور جلوگیری از نشت جریان به نقاط دیگر به كار گرفته می شود یك هادی با روكش عایق ٬ سیم روكش دار یا سیم عایق دار نامیده می شود و در صورتی كه چند هادی عایق بندی  شده در داخل یك غلاف مشترك قرار گیرند ٬ این مجموعه كابل نامیده می شود از بین فلزاتی كه به عنوان هادی در ساختمان سیمها و كابلها مورد استفاده قرار می گیرند ٬ مس از همه معمول تر است و معمولا از مس با درجه خلوص بالاتر از 99.5 درصد استفاده می شود تا از فعل و انفعالات شیمیایی ناخالصی ها جلوگیری به عمل آید . مس علاوه بر داشتن مقاومت الكتریكی كم ( در حرارت 20 درجه سانتیگراد مقاومتی برابر 1.724 در 10 به توان 8- اهم بر متر در مقابل جریان مستقیم از خود نشان می دهد ) مس در مقابل اثرات جوی نیز مقاوم است و دارای استقامت مكانیكی مطلوبی می باشد و به سهولت می توان آن را به شكل دلخواه در آورد . فلز دیگری كه به این منظور مورد استفاده قرار می گیرد آلومینیوم است كه مقاومت مخصوص آن 1.65 برابر مس است و وزن مخصوص آن سه برابر كمتر از مس می باشد و قیمت آن نیز كمتر است ٬ لیكن عوامل جوی به خصوص رطوبت روی آن تاثیر سوء نظیر خوردگی می گذارد و در اثر اكسید شدن آن اكسید آلومینیوم حاصل می شود كه جسمی عایق است . استحكام مكانیكی آلومینیوم و نرمش آن برای قبول اشكال درلخواه به خوبی مس نیست . و به این دلایل آلومینیوم كمتر مورد استفاده قرار می گیرد .
لیكن در سالهای اخیر به علت افزایش چشمگیر قیمت مس ٬ آلومینیوم مورد استفاده قرار گرفته است در خطوط انتقال هوایی به علت وزن و قیمت كمتر ٬ آلومینیوم مورد استفاده قرار می گیرد و جهت استحكام مكانیكی این نوع سیمها به دور سیمهای فولادی پیچیده می شوند و یا آلیاژی از آلومینیوم و فولاد مورد استفاده قرار می گیرد ٬  در سالهای اخیر برای رفع مشكلات ناشی از حساسیت آلومینیوم نسبت به عوامل جوی مانند رطوبت ٬ سیمهای آلومینیوم را به جدار نازكی از مس مجهز می كنند سیمها ٬ سیمها به سیمهای آلومینیومی با جدار مسی نام گرفته اند.
كا بلهای توزیع :
كلیه ی كابلها از دو قسمت مهم تشكیل شده اند كه هادی وظیفه هدایت جریان برق را دارد و عایق اطراف ان كه سبب می شود تا ولتاژ روی سطح عایق نسبت به زمین صفر گردد.
 
عایق كردن هادی بسته به نوع مصرف از مواد مختلفی با ضخامت مختلف استفاده می شود كه مهمترین آنها كاغذ آغشته به روغن مخصوص ٬ مواد پلاستیكی P.V.C و دیگر مواد می باشند از آنجایی كه كابلهای زمینی اغلب تحت تاثیر فشارهای مكانیكی قرار دارند از نوارهای فلزی و نیز جهت جلوگیری از نفوذ آب از غلاف سربی در روی تمام نوارهای محافظ و عایق قرار دارد و برای محافظت این غلاف ها از لایه های قیرگونی استفاده می شود.
كابلها از نقطه نظر كاربرد به دو صورت مختلف ساخته می شود :
1- كابلهای مسطح
2- كابلهای غیر مسطح
كا بلهای مسطح :
كابلهای مسطح كابلهایی هستند كه برای تحمل ضربه ها – فشار و نفوذ رطوبت و سایر عوامل دارای نوارهایی از فولاد و یا غلاف های سربی می باشند.
كا بلهای غیر مسطح :
كابلهایی هستند كه فاقد مزایا و ساختمان كابلهای مسطح بوده و فقط از نقطه نظر الكتریكی عایق شده اند.
علائم مشخصه ی كابلها :
در استاندارد آلمانی كه در ایران معمول شده است ساختمان كابلها با حروف بزرگ مشخص می شوند در این روش:
    حرف اول جنس هادی را مشخص می كند ٬ N  علامت مس و NA علامت آلومینیوم است .
    حرف دوم عایق سیمها را مشخص می كند ٬ Y علامت پلاستیك و G علامت لاستیك است و در صورتی كه حرفی وجود نداشته باشد عایق كاغذی مد نظر است .
    قسمت بعد معین كننده نوع غلاف ٬ Y غلاف پلاستیكی ٬ K غلاف سربی ٬ KL غلاف آلومینیومی است .
    قسمت بعد مشخص كننده ی نوع زره ٬ B مشخص كننده ی سیمهای فولادی ٬ GB معین كننده ی سیم فولاد گالوانیزه است.
    بالاخره در قسمت آخر جنس روپوش خارجی را مشخص می كند و در آن ٬  A معین كننده ی الیاف گیاهی می باشد .
در ذیل علایم چند كابل ولتاژ ضعیف كه در برق رسانی مورد استفاده قرار می گیرد آمده است :
 
NYY    كابل با هادی مسی با عایق و غلاف پلاستیك.
NAYY     كابل با هادی آلومینیومی و عایق و غلاف پلاستیكی .
NGG    كابل با هادی مسی و با عایق و غلاف لاستیكی .
NAGG    كابل با هادی آلومینیومی و با عایق و غلاف لاستیكی
NYKB    كابل با هادی مسی و با عایق پلاستیكی و غلاف سربی و زره فولادی
NYYGB    كابل با هادی مسی و عایق پلاستیكی و غلاف پلاستیكی و زره فولاد گالوانیزه.
NKBA    كابل با هادی مسی و عایق كاغذی و غلاف سربی و زره فولادی و روپوش خارجی الیاف گیاهی

دسته بندی سر كابلها :
    سركابلهای حرارتی –  Heat Shrink
    سركابلهای سرد – Cold Shrink 
    سركابلهای فشاری – Slip On
    سركابلهای Plug-in
سر كابلهای حرارتی :
سركابلهای حرارتی جهت اتصال كابلهای فشار قوی و متوسط به تجهیزات برقی استفاده می شود. كه به دو دسته تقسیم می شوند :
سر كابل فشار ضعیف ( تا ولتاژ 11kv )
سركابل فشار قوی ( تا ولتاژ  63kv )
در این نوع سر كابلها از روكش Heat Shrink كه اساسا از پلی اتیلن كراس لینك تهیه می شود استفاده شده و تا ولتاژ 63kv می توان از این نوع سركابلها استفاده كرد.
مزایا :
    به آسانی نصب می شود.
    از یك نوع سر كابل برای چندین سایز نزدیك به هم می توان استفاده كرد.
    تاریخ مصرف محدود ندارد.
    از پلیمر مقاوم به اشعه UV وآنتی تراك تهیه شده است كه در اثر تماس مستقیم با اشعه خورشید آسیب ندیده و مقاومت بسیار خوبی دارد.
سر كابلهای سرد :
در این سیستم روكش ها از پلیمر سیلیكون تهیه شده اند و بعد از تولید و كراس لینك شدن اكسپند شده روی یك فنر پلیمر قرار داده می شوند كه در موقع نصب روی كابل قرار گرفته و در اثر كشیدن فنر ٬ روكش روی كابل جمع شده و اب بندی می گردد.
مزایا :
    چندین سایز كابل با یك نوع سركابل پوشیده می شود.
    تاریخ مصرف محدود ندارد.
    به سرعت نصب شده و به بهره برداری می رسد.
    احتیاج به شعله تورچ و ابزار خاصی جهت نصب ندارد.
سركابهای فشاری ولتاژ بالا :
در ولتاژهای بسیار بالا هیچگونه عایق حرارتی، قدرت عایقی كافی برای كنترل میدانهای الكتریكی را ندارد. در تكنولوژی slip-on  تمام قسمتها از لاستیك سیلیكون با گرید بالا ساخته شده اند وهسته های كنترل كننده میدانهای الكتریكی كه مخروطی شكل هستند ، در داخل این روكشها جاسازی شده اند. این هسته ها از لحاظ شكل فضایی و ضخامت به دقت محاسبه شده اند تا اطمینان حاصل گردد كه هرگونه میدان الكتریكی در ولتاژهای بالا می تواند مهار شود.
این سركابلها احتیاج به نگهداری خاصی ندارد و در مقابل شرایط محیطی و آلودگی ها مقاوم است . سركابلهای تولید شده به طور صد در صد مورد آزمایش قرار می گیرند .


یک شنبه 5 خرداد 1392برچسب:, :: 22:21 ::  نويسنده : پدرام خضری
فیوزها ٬ در كلیه تاسیسات الكتریكی برای جلوگیری از صدمه دیدن و معیوب شدن وسایل و نیز برای قطع كردن دستگاههای معیوب از شبكه كه بر اثر عوامل مختلف از قبیل نقصان عایق بندی ٬ ضعف استقامت الكتریكی یا مكانیكی و ازدیاد بیش از حد جریان مجاز وسایل حفاظتی ٬ به كار می روند . فیوزها باید به گونه ای انتخاب شوند كه در اثر اضافه بار یا اتصال كوتاه در كمترین زمان ممكن عمل كرده و مدار قسمت معیوب را قطع كنند.
فیوز یكی از ابزارها حفاظت در برابر اضافه جریان است . در فیوز عنصری وجود دارد كه در اثر عبور جریان ٬ مستقیما گرم و در صورت بیشتر شدن آن از یك مقدار از پیش تعیین شده ٬ كاملا ذوب می شود . فیوزی كه به طور مناسب انتخاب شده است باید پس از ذوب شدن عنصر مورد نظر ٬ مدار را به طور كلی قطع كرده ٬ قوس الكتریكی پدید آمده در لحظه ی قطع را از میان بردارد و سپس مدار را در شرایط باز با حضور ولتاژ نامی در پایانه هایش همچنان نگه دارد ( یعنی در دو سر عنصر فیوز ٬ قوس الكتریكی وجود نداشته باشد ).
انواع فیوز ها :
1-    تندكار : این فیوزها زمان قطع كمتری نسبت به فیوزهای كندكار داشته و به همین دلیل در مصارف روشنایی استفاده می شوند.
2-     كندكار : این نوع فیوزها در برابر عبور جریان بیش از حد واكنش ملایم تری از خود نشان می دهنئ و برق را دیر تر قطع می كنند . با این همه واكنش این فیوزها در برابر جریان اتصال كوتاه تقریبا لحظه ای است . از این فیوزها معمولا در به كار اندازی موتورهای الكتریكی استفاده می شود زیرا در بازه زمانی كوتاه ممكن است به موتور فشاری بیش از حد مجاز وارد شود كه باعث افزایش جریان مصرفی موتور گردد. این افزایش جریان مصرفی در مدت زمان كوتاه معمولا برای موتورها و سیمهای رابط خطرناك نیست . فیوزهای كندكار این امكان را برای ما می دهند كه یك كنترل كننده جریان برق و البته تا حد زیادی انعطاف پذیر داشته باشیم . البته برای حفاظت از موتورهای الكتریكی در برابر جریانهای غیر مجاز از دو فلزی ها ( بی متال ها ) و یا رله های كنترل بار الكترونیكی به عنوان مكمل فیوز كند كار نیز استفاده می شود .
" برای محافظت از وسایل الكتریكی و الكترونیكی و جلوگیری از عبور جریان بیش از حد مجاز از این دستگاهها ٬ از فیوز استفاده می شود امروزه تقریبا تمام مدارهای برقی خودروها توسط فیوزها محافظت می شوند . به عبارت ساده فیوز قسمت ضعیف مدار است . اگر جریان بیش از حد افزایش یابد این قسمت ضعیف قبل از همه می سوزد تا دستگاههای اصلی صدمه نبینند ."
انواع فیوزها از لحاظ ساختار :
1-    فیوزهای فشنگی
2-    اتوماتیك ( آلفا )
3-    مینیاتوری
4-    بكس
5-    كاردی ( تیغه ای )
6-    شیشه ای یا كارتیج
7-    فیوزهای فشار
فیوزهای فشنگی یا ذوب شونده :
برای نصب این فیوزها از یك پایه ی چینی و یك كلاهك چینی كه فیوز داخل آن جای می گیرد و پشت این كلاهك شیشه ای است ٬ استفاده می گردد . سیم حرارتی داخلی فیوز به ازای جریان به خصوصی در زمان معینی ذوب شده و سبب قطع مدار مربوط به آن می شود. فیوز ذوب شونده ی معمولی را فیوز فشنگی نیز می نامند .  سیم حرارتی آن در داخل برادهایی از سرامیك ٬ پودر چینی یا خاك نرم كوارتز همراه با ماسه قرار دارد و جرقه ی حاصل از قطع شدن سیم حرارتی را سریع خنك كرده و بلافاصله قطع می كند.این مواد همچنین باعث خنك شدن سیم ذوب شونده داخل فیوز می گردد تا هنگام عبور جریان سیم بیش از اندازه گرم نشود . این قسمت كه محفظه ای چینی یا در بعضی موارد شیشه ای است را فشنگ فیوز یا پاترون فیوز می نامند .
قطر انتهای فشنگ برای جریانهای مختلف تقسیم بندی شده است و برای اینكه انتهای فشنگ به پایه فیوز بخورد ٬ از قطعه واسطه ای به نام ته فشنگ استفاده می شود پس از قرار دادن فیوز كلاهك فیوز روی آن قرار گرفته و به پایه پیچ می شود . 
قسمت دیگر این فیوزها پایه نام دارد كه اتصال شبكه به پیچ مربوط به ته آن بسته می شود و از سر آن كه محل بستن كلاهك همراه فیوز است ٬ جریان به طرف مصرف كننده هدایت می شود كه این فیوزها در دو نوع تندكار و كندكار ساخته می شوند.
فیوز اتوماتیك یا آلفا :
نوع دیگر فیوز ٬ فیوز خودكار است كه عبور جریان غیر مجاز از آن باعث قطع مدار می شود و می توان دوباره شستی آن را به داخل فشرد تا ارتباط برقرار شود . بعضی از فیوزهای خودكار دو عمل جریان زیاد و بار زیاد را در مدارها كنترل می كنند و پس از قطع شدن ٬ مدت كمی باید صبر كرد و دوباره با فشردن شستی مدار را وصل كرد . در این نوع فیوزها دو عنصر مغناطیسی و حرارتی وجود دارد كه قسمت مغناطیسی آن اتصال كوتاه یا همان جریان زیاد و قسمت حرارتی آن (بی متال ) بار زیاد ( افزایش تدریجی بار ) را قطع می كند. روی این فیوزها نیز همانند فیوزهای ذوب شونده ٬ جریان مجاز نوشته شده است . 
فیوز مینیاتوری :
ساختمان آن همانند فیوزهای الفا یا اتوماتیك است اما دقیق تر از فیوزهای آلفا عمل می كنند . حسن فیوزهای منیاتوری در این است كه فضای كمتری می گیرند و می توان آنها را بغل هم به صورت ردیفی چید . این فیوزها هم به دو صورت تندكار و كند كار وجود دارند و از سه قسمت رله مغناطیسی ( رله جریان زیاد زمانی سریع ) ٬ رله حرارتی یا رله بی متال ( رله جریان زیاد تاخیری ) و كلید تشكیل شده است . این مجموعه را كلید موتوری می نامند.
از این كلید ها می توان در منازل استفاده كرد و قسمتهای مختلف ساختمان را از مسیر آنها تغذیه كرد تا چنانچه اشمالی در قسمتی از ساختمان بوجود آمد ٬ باعث قطع كامل جریان نشود . كلید مینیاتوری مورد استفاده در منازل ٬ در تابلوهای كوچك قرار می گیرند.
این كلید ها در دو نوع  L وGساخته می شوند . نوع L در مصارف روشنایی به كار می رود و تند كار هستند و نوع G  در راه اندازی وسایل موتوری مورد استفاده قرار می گیرند و كند كار هستند .
    فیوزهای ولتاژ پایین : مجافظت از تجهیزات الكتریكی با ولتاژ پایین نظیر كابل ها ٬ الكتروموتورها ٬ مصارف روشنایی و خانگی
    فیوزهای ولتاژ بالا : محافظت از ترانسفورماتورهای توزیع ٬ بانكهای خازنی ٬ الكتروموتورهای ولتاژ بالا
    فیوزهای محافظت از نیمه رساناها: حفاظت از تجهیزات الكتریكی با عناصر نیمه رسانا نظیر یو پی اس ها ٬ شارژرها ٬ اینورترها ٬ درایوها و راه اندازها و همچنین تجهیزات انرژی بادی و سولار


یک شنبه 5 خرداد 1392برچسب:, :: 22:19 ::  نويسنده : پدرام خضری
تعریف شبكه :
 هرگاه به وسیله سیم كشی ٬ چند مصرف كننده و یا دسته ای از آنها از جریان برق استفاده كنند٬ سیم كشی را شبكه نامند. 

شبكه توزیع : 
شبكه توزیع٬ انرژی الكتریكی مورد نیاز مشتركین خانگی ٬ تجاری و برخی از صنایع كوچك را تامین می كند. 

شبكه های الكتریكی از نظرهای مختلف: 
1-   شبكه های الكتریكی از نظر طبیعت :
 شبكه های الكتریكی از نظر طبیعت به شبكه های جریان متناوب (AC) و شبكه های جریان مستقیم (DC) تقسیم می گردند.
 2-     شبكه های الكتریكی از نظر تعداد سیم :
 الف) شبكه های توزیع جریان مستقیم :
 شبكه های توزیع جریان مستقیم به صورت سه سیمه و دو سیمه می باشند . در شبكه های سه سیمه اختلاف پتانسیل بین دو سیم خارجی دو برابر اختلاف پتانسیل بین یك  سیم خارجی و یك سیم میانی است.
 ب) شبكه های توزیع جریان متناوب فشار ضعیف (220 ولت تك فاز یا 380 ولت سه فاز ) :
 شبكه های توزیع فشار ضعیف به صورت های  دو سیمه ٬ سه سیمه ٬ چهار سیمه ٬ و اغلب به صورت پنج سیمه احداث می گردند.
ب - 1) شبكه دو سیمه جریان متناوب : 
فاز  ) ___________ نول) ____________

 ب -2)شبكه سه سیمه جریان متناوب : 
فاز 1) _________R فاز 2) _________S فاز 3) _________T 

ب -3) شبكه چهار سیمه جریان متناوب : 
نول ) ___________N فاز 1) __________R فاز 2) __________S فاز 3) __________T

 ب -4) شبكه پنج سیمه جریان متناوب :
 نول ) __________N معابر) _________ فاز 1) __________R فاز 2) __________S فاز 3) __________T

" توضیح " 
در شبكه های پنج سیمه ترتین قرار گرفتن سیم ها از بالا به پایین سیم نول ٬ سیم معابر و پس از آن سه فاز قرار دارد. به علت وجود صاعقه (رعدوبرق) سیم نول را بالاتر از همه قرار می دهند تا توسط سیم نول رعد و برق ایجاد شده به زمین منتقل گردد و صاعقه اثری روی فازهای دیگر نگذارد .

 " توضیح "
اختلاف پتانسیل بین دو فاز در شبكه فشار ضعیف 380 ولت هست و اختلاف پتانسیل بین یك فاز و یك نول 220 ولت می باشد." پ) شبكه های توزیع 20 كیلو ولت (فشار متوسط) : حداقل ارتفاع شبكه 20 كیلو ولت ( فشار متوسط ) از زمین 5.4 متر است ولی بنابر استانداردهای وزارت نیرو این فاصله را بیم 6.5 تا 7.5 متر در نظر گرفته می شود زیرا احتمال نصب شبكه فشار ضعیف در زیر شبكه فشار متوسط وجود دارد و همچنین به خاطر عبور و مرور زیاد بایستی فاصله آزاد سیم تا زمین بیشتر شود.


یک شنبه 5 خرداد 1392برچسب:, :: 22:15 ::  نويسنده : پدرام خضری

نمونه ای از كاربردهای گوناگون آن عبارتند از:
 1-     انرژی الكتریكی به منظور تامین روشنایی
 2-    انرژی الكتریكی به منظور تولید حرارت
 3-    انرژی الكتریكی به منظور تامین قدرت

 استفاده از انرژی الكتریكی به منظور تامین روشنایی :
 انرژی الكتریكی در تامین روشنایی خانه ها ٬ مغازه ها ٬ كارخانجات ٬ اداره ها و بیمارستانها و غیره كاربرد دارد . به علت وسعت استفاده و گوناگونی آن امروزه در مهندسی تكنولوژی برق شاخه ی دیگری به ناممهندسی روشنایی به وجود آمده است. 

استفاده از انرژی الكتریكی به منظور تولید حرارت : 
نمونه هایی از دستگاههایی كه انرژی الكتریكی را به حرارت تبدیل می كنند می توان اتوی برقی و فرهای آشپزخانه و انواع دستگاههای خشك كن را نام برد. 

استفاده از انرژی الكتریكی به منظور تامین قدرت:
 این كاربرد بخش بسیار وسیعی رو در صنعت به خود اختصاص می دهد كه نمونه هایی از این كار برد را می توان در كارخانجات ٬ صنایع ٬ ماشینهای لباسشویی ٬ جارو برقی ٬ قطار های برقی و غیره نام برد. با توجه به كار بردهایی كه در بالا بدان اشاره گردید در می یابیم كه انرژی الكتریكی در میان انواع دیگر انرژی ها دارای اهمیت زیاد و جایگاه ویژه ای می باشد.



یک شنبه 5 خرداد 1392برچسب:, :: 22:12 ::  نويسنده : پدرام خضری

1- نیروگاه حرارتی: 
از اواخر قرن نوزدهم بشر برای تولید الكتریسیته از نیروگاه های حرارتی استفاده می كند. در این نیروگاه ها ابتدا زغال سنگ مصرف می شد و بعدها فرآورده های سنگین نفتی مورد استفاده قرار گرفت. اساس كار این نیروگاه ها بر گرم كردن آب تا حالت بخار است و سپس بخارهای تولید شده توربین های تولیدكننده الكتریسیته را به حركت در می آورند. عیب این نوع نیروگاه ها تولید گاز كربنیك فراوان و اكسیدهای ازت و گوگرد و غیره است كه در جو زمین رها شده و محیط زیست را آلوده می كنند. دانشمندان بر این باورند كه در اثر افزایش این گازها در جو زمین اثر گلخانه ای به وجود آمده و دمای كره زمین در حال افزایش است. در كنفرانس های متعددی كه درباره همین افزایش گازها و به ویژه گرم شدن كره زمین در نقاط مختلف جهان برگزار شد (لندن، ریو دوژانیرو و همین سال گذشته در كیوتو) غالب كشورهای جهان جز ایالات متحده آمریكا موافق با كم كردن تولید این گازها بر روی كره زمین بودند و تاكنون تنها به علت مخالفت آمریكا موافقتی جهانی حاصل نشده است.

2- نیروگاه های آبی:
 در مناطقی از جهان كه رودخانه های پر آب دارند به كمك سد آب ها را در پس ارتفاعی محدود كرده و از ریزش آب بر روی پره های توربین انرژی الكتریكی تولید می كنند. كشورهای شمال اروپا قسمت اعظم الكتریسیته خود را از آبشارها و یا سدهایی كه ایجاد كرده اند به دست می آورند. در كشور فرانسه حدود 30 تا 40 درصد الكتریسیته را از همین سدهای آبی به دست می آورند. متاسفانه در كشور ما چون كوه ها لخت (بدون درخت) هستند غالب سدهای ساخته شده بر روی رودخانه ها در اثر ریزش كوه ها پر شده و بعد از مدتی غیر قابل استفاده می شوند.

3- نیروگاه های اتمی:
 
در دهه اول و دوم قرن بیستم نظریه های نسبیت اینشتین امكان تبدیل جرم به انرژی را به بشر آموخت (فرمول مشهور اینشتین mc2=E). متاسفانه اولین كاربرد این نظریه منجر به تولید بمب های اتمی در سال 1945 توسط آمریكا شد كه شهرهای هیروشیما و ناكازاكی در ژاپن را به تلی از خاك تبدیل كردند و چند صد هزار نفر افراد عادی را كشتند و تا سال های متمادی افراد باقی مانده كه آلوده به مواد رادیواكتیو شده بودند به تدریج درپی سرطان های مختلف با درد و رنج فراوان از دنیا رفتند. بعد از این مرحله غیر انسانی از كاربرد فرمول اینشتین، دانشمندان راه مهار كردن بمب های اتمی را یافته و از آن پس نیروگاه های اتمی متكی بر پدیده شكست اتم های اورانیم- تبدیل بخشی از جرم آنها به انرژی- برای تولید الكتریسیته ساخته شد.

اتم های سنگین نظیر ایزوتوپ اورانیم 235 و یا ایزوتوپ پلوتونیم 239 در اثر ورود یك نوترون شكسته می شود و در اثر این شكست، 200 میلیون الكترون ولت انرژی آزاد شده و دو تكه حاصل از شكست كه اتم های سبك تر از اورانیم هستند تولید می شود. اتم های به وجود آمده درپی این شكست غالباً رادیواكتیو بوده و با نشر پرتوهای پر انرژی و خطرناك و با نیمه عمر نسبتاً طولانی در طی زمان تجزیه می شوند. این پدیده را شكست اتم ها (Fision) گویند كه بر روی اتم های بسیار سنگین اتفاق می افتد. در این فرایند همراه با شكست اتم، تعدادی نوترون به وجود می آید كه می تواند اتم های دیگر را بشكند، لذا باید نوترون های اضافی را از درون راكتور خارج كرد و این كار به كمك میله های كنترل كننده در داخل راكتور انجام می گیرد و این عمل را مهار كردن راكتور گویند كه مانع از انفجار زنجیره ای اتم های اورانیم می گردد.

از آغاز نیمه دوم قرن بیستم ساخت نیروگاه های اتمی یا برای تولید الكتریسیته و یا برای تولید رادیو عنصر پلوتونیم كه در بمب اتم و هیدروژنی كاربرد دارد، شروع شد و ساخت این نیروگاه ها تا قبل از حوادث مهمی نظیر تری میل آیلند در آمریكا در سال 1979 میلادی و چرنوبیل در اتحاد جماهیر شوروی سابق در سال 1986 همچنان ادامه داشت وتعداد نیروگاه های اتمی تا سال 1990 میلادی از رقم 437 تجاوز می كرد. بعد از این دو حادثه مهم تا مدتی ساخت نیروگاه ها متوقف شد. در سال 1990 مقدار انرژی تولید شده در نیروگاه های صنعتی جهان از مرز 300 هزار مگاوات تجاوز می كرد.

ولی متاسفانه در سال های اخیر گویا حوادث فوق فراموش شده و گفت وگو درباره تاسیس نیروگاه های اتمی جدید بین دولت ها و صنعتگران از یكسو و دانشمندان و مدافعان محیط زیست آغاز شده است. بدیهی است اغلب دانشمندان و مدافعان محیط زیست مخالف با این روش تولید انرژی هستند و محاسبات آنها نشان می دهد كه اگر قرار باشد تمام جهانیان از نیروگاه اتمی استفاده كنند، از یكسو احتمالاً تولید پلوتونیم از كنترل آژانس جهانی كنترل انرژی هسته ای خارج خواهد شد و امكان دارد هر دیكتاتور غیرمعقول و ناآشنا با مفاهیم علمی تعادل محیط زیست، دارای این سلاح خطرناك شود. از سوی دیگر افزایش مواد زاید این نیروگاه ها كه غالباً رادیوایزوتوپ های سزیم 137 و استرانسیم 90 و پلوتونیم 239 است، سیاره زمین را مبدل به جهنمی غیر قابل سكونت خواهد كرد.

با وجود این، اخیراً ایالات متحده آمریكا مسائل فوق را فراموش كرده و برنامه ساخت نیروگاه های اتمی را مورد مطالعه قرار داده است. در كشورهای اروپایی نیز صنایع مربوطه و به ویژه شركت های تولیدكننده برق دولت های متبوع خود را برای تاسیس نیروگاه های اتمی تحت فشار قرار داده اند. ولی خوشبختانه در این كشورها با مقاومت شدید مدافعان محیط زیست روبه رو شده اند. اما در كشورهای آسیایی، در حال حاضر 22 نیروگاه اتمی در دست ساخت است (تایوان 2- چین 4- هندوستان 8- كره جنوبی 2- ژاپن 3- كره شمالی 1- ایران 2) و در كشورهای كمونیستی سابق ده نیروگاه در حال ساخت است (اوكـراین 4- روسیه 3- اسلواكی 2- رومانی 1)

مواد زاید نیروگاه های موجود و در حال بهره برداری از 300 هزار تن در سال تجاوز می كند و تا سال 2020 كه 33 نیروگاه در حال ساخت كنونی است به بهره برداری خواهند رسید، مواد زاید رادیواكتیو و خطرناك از مرز 500 هزار تن در سال تجاوز خواهد كرد. (مجله كوریه اینترناسیونال 17-11 دسامبر 2003 صفحه 12) اگر اروپایی ها و آمریكا و كانادا نیز ساخت نیروگاه های اتمی را شروع كنند، مواد زاید و رادیواكتیو جهان از حد میلیون تن در سال تجاوز خواهد كرد. باید توجه داشت كه برای از بین رفتن 99 درصد رادیو اكتیویته این مواد باید حداقل 300 سال صبر كرد.

4- نیروگاه متكی بر پدیده پیوست اتم ها: 
از اواسط قرن بیستم دانشمندان با جدیت فراوان مشغول پژوهش و آزمایش بر روی پدیده پیوست اتم های سبك هستند. در آغاز نیمه دوم قرن بیستم كشورهای غربی (آمریكا، فرانسه و انگلستان و...) و اتحاد جماهیر شوروی، از این پدیده برای مصارف نظامی و تولید بمب هیدروژنی استفاده كرده و به علت ارزان بودن فرآورده های نفتی، كشورهای پیشرفته كمك مالی چندانی به دانشمندان برای یافتن وسیله كنترل بمب هیدروژنی نكردند و اكنون كه قسمت اعظم ذخایر نفت و گاز مصرف شده، به فكر ساخت نیروگاهی براساس پدیده پیوست اتم ها افتاده اند كه در آغاز به آن اشاره شد و در زیر اصول آن تشریح می شود.

الف) بمب هیدروژنی: بمب هیدروژنی در واقع یك بمب اتمی است كه در مركز آن ایزوتوپ های سنگین هیدروژن (دوتریم D و تریسیم T و یا فلز بسیار سبك لیتیم Li) را قرار داده اند. بمب اتمی به عنوان چاشنی شروع كننده واكنش است. با انفجار بمب اتمی دمایی معادل ده ها میلیون درجه (K10000000) در مركز توده سوخت ایجاد می شود، همین دمای بالا سبب تحریك اتم های سبك شده و آنها را با هم گداخت می دهد. در اثر گداخت و یا در واقع پیوست اتم های سبك با یكدیگر انرژی بسیار زیادی تولید می شود. این است كه در موقع انفجار بمب هیدروژنی دو قارچ مشاهده می شود، قارچ اول مربوط به شكست اتم های اورانیم یا پلوتونیم است و قارچ دوم مربوط به پدیده پیوست اتم های سبك با یكدیگر است كه به مراتب از قارچ اول بزرگ تر و مخرب تر است. واكنشی كه در خورشید اتفاق می افتد نتیجه پیوست اتم های هیدروژن با یكدیگر است، دمای درونی خورشیدها میلیون درجه است. (دمای سطح خورشید 6000 درجه است).

در مركز خورشید از پیوست اتم های هیدروژن معمولی ایزوتوپ های دوتریم و تریسیم تولید می شود و سپس این ایزوتوپ به هم پیوسته شده و هسته اتم هلیم را به وجود می آ ورند. این واكنش ها انرژی زا هستند و در اثر واكنش اخیر 6/17میلیون الكترون ولت انرژی تولید می شود. و این واكنش ها همراه انفجار وحشتناك و مهیبی است كه همواره در درون خورشید به طور زنجیره ای ادامه دارد و دلیل اینكه خورشید از هم متلاشی نمی شود اثر نیروی گرانشی بر روی جرم بی نهایت زیاد درون خورشید است. وقتی كه ذخیره هیدروژن خورشید تمام شود، زمان مرگ خورشید فرا می رسد. (البته در 5 تا 6 میلیارد سال دیگر).

در مقایسه نسبی اوزان، در پدیده پیوست 4 برابر انرژی بیشتر از پدیده شكست اتم های اورانیوم تولید می شود.

ب) نیروگاه متكی بر پدیده پیوست:در این پدیده همانطور كه گفته شد اتم های سبك با یكدیگر پیوست حاصل كرده و اتمی سنگین تر از خود به وجود می آورند، در واقع همان واكنشی است كه در خورشید اتفاق می افتد ولی باید شرایط ایجاد آن را بدون كاربرد بمب اتمی به وجود آورد و به ویژه باید آن را تحت كنترل درآورد. از دهه 1950 تاكنون دانشمندان سعی در به وجود آوردن دمایی در حدود میلیون درجه كرده تا واكنش پیوست را به نحو متوالی در این دما نگه دارند، دستگاهی كه برای این كار ساخته اند توكاماك Tokamak نام دارد. تاكنون در آزمایشگاه ها توانسته اند به مدت حداكثر 4 دقیقه این واكنش را ایجاد و كنترل كنند. در این دستگاه كه در شكل نمایش داده شده است، میدان مغناطیسی بسیار شدیدی ایجاد كرده و شدت جریان الكتریكی در حدود 15 میلیون آمپر از آن عبور می كند (برق منزل شما 30 تا حداكثر 90 آمپر است). در مركز این دستگاه اتم های سبك در اثر میدان مغناطیسی و الكتریكی، حالت پلاسما را خواهند داشت. (در روی زمین ما سه حالت از ماده را می شناسیم: جامد، مایع و بخار، ولی در داخل ستارگان یا خورشید ماده به صورت پلاسما است، یعنی در این حالت هسته اتم ها در دریایی از الكترون ها غرق اند.) در چنین حالتی اتم های سبك آنقدر تحریك و نزدیك به هم شده اند كه در هم نفوذ می كنند و اتم جدیدی كه هلیم است به وجود می آید. (ستارگان بسیار حجیم تر از خورشید دمای درونی بیش صدها میلیون و یا حتی میلیارد درجه است و در آنها اتم های سنگین تر نظیر كربن، ازت و اكسیژن با هم پیوست می كنند و عناصری مانند سلیسیم و گوگرد و... را به وجود می آورند .



جمعه 3 خرداد 1392برچسب:, :: 22:58 ::  نويسنده : پدرام خضری

مقدمه

دستگاه سه فاز مدارهای الکتریکی دستگاهی است شامل سه مدار با

نیروهای محرکه الکتریکی متناوب

با فرکانس یکسان ، که نسبت به یکدیگر به اندازه 1/3 دوره اختلاف فاز دارند (3/φ = 2π). هر تک مدار از این دستگاه به اختصار فاز نامیده می‌شود و دستگاه جریانهای متناوب با اختلاف فاز در این مدارها به

جریان سه فاز

معروف است. تقریبا تمام مولدهایی که در

نیروگاه های الکتریکی

نصب میشوند مولدهای سه فاز هستند. یک چنین مولدی اصولا ترکیبی از سه

مولد AC

در یک ماشین است. این مولدها چنان طراحی میشوند که نسبت به یکدیگر به اندازه سوم دوره اختلاف فاز داشته باشند.

انرژی الکتریکی

در

نیروگاه‌ها

بوسیله آلترناتورهای سه فاز تولید می‌شود. این الترناتورها از دو قسمت عمده تشکیل شده‌اند.





تصویر

استاتور

استاتور از یک هسته آهنی شیاردار به صورت ثابت ساخته می‌شود. داخل شیارها سه گروه کلاف به صورتی قرار می‌گیرند که باهم 120 درجه الکتریکی اختلاف فاز داشته باشند. انرژی الکتریکی تولیدی به صورت سه فاز از طریق استاتور به مدارهای خارج منتقل می‌گردد.


روتور

قسمت گردنده مولد از هسته آهنی شیاردار ساخته می‌شود و داخل این شیارها سیمهای مسی برای تولید

فوران مغناطیسی

قرار می‌گیرند. این فوران بوسیله ولتاژ جریان مستقیم تولید می‌شود. در آلترناتورهای کوچک می‌توان انرژی الکتریکی

را از قسمت گردنده (روتور) دریافت می‌گردد. به قسمتی که انرژی الکتریکی تولید می‌کند،

آرمیچر

می‌گویند.



 
 
نویسندگان
پیوندها
آخرین مطالب
  • کانال تلگرامی بوکان صنعت
  • موس بیسیم شیشه ای

  • تبادل لینک هوشمند
    برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان خدمات سیم پیچی موتوژن و آدرسmotosim.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.